div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px

Sunday, February 28, 2016

Bengkak atau Benjolan di Bahagian Luar Kemaluan Wanita ( Bartholin Cyst) - Bahaya atau Tidak?


sumber google


Bengkak atau Benjolan dibahagian luar Kemaluan wanita atau dikenali sebagai Bartholin Cyst. Mesti ramai wanita yang pernah mengalami masalah ini, tapi tak tahu apa sebab berlakunya benjolan tersebut. Tetiba je kita terasa ada benjolan pada bibir kemaluan kita...Kita mungkin tidak perasan sebab tidak rasa sakit. Hanya tidak selesa semasa nak duduk. Jangan risau dan takut sebenarnya benjolan ini tidak merbahaya, cuma jika ia dibiarkan boleh mendatangkan kemudaratan jika ia tidak dirawat.

Saya akan terangkan bagimana ia berlaku..dan bagaimana ia boleh terbentuk. Setiap wanita mempunyai sepasang kelenjar Bartholin, satu di kanan dan satu lagi di kiri bahagian berhampiran pintu faraj. Kelenjar ini berfungsi bagi menghasilkan cecair sebagai pelincir alami apabila seseorang wanita terangsang nafsunya. Lazimnya kelenjar Bartholin yang tersumbat laluannya boleh menyebabkan cecair terbabit berkumpul di dalam kelenjar itu sehingga membentuk cyst yang semakin lama akan membesar apabila seseorang wanita mengalami rangsangan seksual berulang kali. Bartholin cyst sebenarnya tidak mendatangkan masalah ketika hubungan seks penetratif dan jika saisnya masih kecil cukup sekedar mendapatkan ‘warm shower’ selama 20 minit 3 kali sehari mungkin membantu mengurangkan kebengkakan. Kebimbangan sesetengah wanita antara kaitan bartholin cyst dengan kanser sama sekali tidak berasas disebabkan peratusannya menyebabkan kanser sangat rendah. Walaubagaimanapun pesakit boleh memilih samada untuk menjalani pembedahan pada masa yang terdekat walaupun ia sebenarnya masih kecil dan belum mendatangkan masalah atau boleh sahaja menunggu sehingga ia membesar barulah menjalani pembedahan. Namun jika ia telah membentuk abses Bartholin iaitu bengkak dan bernanah (abcess) yang juga dikaitkan dengan jangkitan kuman dan pesakit mula merasa sakit serta demam maka jalan keluar yang terbaik adalah mendapatkan rawatan segera.Biasanya apabila ia makin membesar dan bernanah hanya satu jalan penyelesaian iaitu melalui pembedahan.





Secara protokol rawatan terbaik adalah incisional dan drainage untuk mengeluarkan nanah dan pengambilan antibiotik. Selain itu terdapat juga beberapa kaedah pembedahan sama ada secara prosedur yang dinamakan 'marsupialization' menggunakan pembiusan di bilik bedah. Ia juga boleh dilakukan secara menyedut menggunakan jarum yang dipasang pada picagari. Secara perbandingan, prosedur 'marsupialization' lazimnya dapat mengurangkan risiko ia berulang kerana ia juga membuka laluan baru untuk cecair dikeluarkan.


Cuma pesanan saya bagi mereka yang terasa ada benjolan atau bengkak pada bibir kemaluan disyorkan untuk mendapatkan pemeriksaan doktor bagi memastikan samaada itu Bartholin Cyst atau sebaliknya. 



Langkah-langkah Penjagaan alat kelamin yang disyorkan:
  • Membersihkan bahagian luar kemaluan selepas buang air kecil atau air besar, seelok-eloknya menggunakan air.
  • Ketika haid, wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah keluar. Ini kerana darah adalah media yang sesuai untuk kuman membiak.
  • Elak daripada sering mengamalkan douching iatitu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj. Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bakteria lactobacilli dari faraj disamping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.
  • Elakkan menyabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit atau gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada pewangi dalam buih sabun.
  • Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan seks untuk kebersihan yang optima.
  • Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. Amalan ini berkesan untuk wanita yang sering mengalami jangkitan kuman pundi kencing (urinary tract infection).
  • Elakkan memakai pakaian dalam sentetik yang terlalu ketat kerana ia menyebabkan kulit berpeluh, tiada peredaran udara pada kulit dan akhirnya menggalakkan kuman membiak.
  • Pakaian dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan, elok memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.

Diharap perkongsian saya harinie dapat membantu sebahagian dari pembaca diluar sana...


# Untuk masalah berkaitan Cyst dan PCOS, saya sentiasa mensyorkan pengguna saya untuk mengambil GLA COMPLEX untuk mengecutkan  saiz cyst. Tetapi yang penting perlu dapatkan rawatan awal terlebih dahulu, dan mendapat nasihat doktor. 



sumber google, info kesihatan wanita





NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539

Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat

Wednesday, February 24, 2016

Tanda-Tanda Parasit dan Cacing Membiak Di Dalam Badan Kita





Sedar atau tidak didalam badan kita sebenarnya ada Parasit dan cacing...kenapa..TAK PERCAYA KA? Ada orang kata dia takde cacing, takde parasit dalam tubuh. Kalau nak tau parasit dan cacing ada dalam badan kita...senang je... Pernah tak anda makan supplement untuk KURUS tapi tak kurus-kurus jugak... dan pernah tak anda ambil apa-apa supplement tapi tak ada kesan. Itu la tanda-tanda parasit dan cacing telah membiak dalam badan kita.. jom kita kenal dulu dengan parasit dan cacing nie..




Apakah benda  Parasit tu ?

Parasit ini adalah organisma yang hidup pada organisma yang lain dan mendapat nutrien darinya. Kiranya macam menumpang orang lepas tu ambil makanan dari tuan rumah secara tak direla.

Contoh cacing dalam badan kita, secara tak sedar dia akan mengambil nutrien dari badan kita.Apa yang kita makan ..zat-zat akan disedut oleh cacing.. Maka cacing akan sihat dan membiak dalam badan kita.


Secara umumnya ada 3 jenis parasit iaitu:
Jenis-jenis Parasit 
  • Protozoa
  • Helminths
  • Ectoparasites
  • Jenis Protozoa



Kebiasaannya yang jenis ni duduk dalam usus manusia. Ia boleh berjangkit dari sorang manusia ke seorang yang lain melalui sentuhan dan makanan. Juga boleh dijangkiti melalui gigitan nyamuk atau lalat.


Terdapat tanda- tanda yang boleh diketahui jika badan anda ada parasit atau cacing. 

*masalah kulit, gatal-gatal dan ruam, ekzema
*masalah susah tidur (insomnia)
*kancing gigi semasa tidur
*masalah susah nak membuang
*sering keletihan tanpa sebab
*tekanan perasaan
*sering sakit di bahagian perut
*sakit-sakit sendi
*pelupa
*sering gelisah
*hilang nafsu makan
*sukar nak turun berat badan
*ada masalah seperti PMS, cyst, fibroid, masalah prostat
*bau mulut busuk
*bau badan
*lebihan air liur
*mudah kena sakit


Agaknya ada tak masalah kat atas ni?

Satu kajian telah dijalankan di mana 200 tumbuhan disenaraikan untuk dikaji tentang kesan antimikrobakterianya. Dan apa yang mengejutkan adalah bawang putih mempunyai keupayaan yang sangat bagus sebagai agen pembunuh parasit. Ini kerana di dalam bawang putih mengandungi Alicin. Apa itu Alicin.???

Kebaikan Alicin Dalam Bawang Putih
Alicin ni adalah agen antimicrobakteria. Bermakna ia berupaya membunuh cacing dan parasit dalam tubuh badan kita. 
Bagaimana nak cam alicin tu? Biasanya kalau kita kupas bawang putih tu, dan cium takdelah bau sangat kan. Tapi bila dah crush kan dia, pecahkan, tumbuk dia maka baunya menjadi semakin kuat. Bau itu datangnya dari alicin tadi.


Bolehkah Alicin Bunuh Bakteria Dan Parasit Ni?
******************************************************
Memang boleh. Alicin dalam bawang putih berkuasa membunuh:

*E. Coli
*Staphylococcus Aureus
*Clostridium Perfringens
*Salmonella Spp

Wow power kan? Tapi kan alicin dalam bawang putih ni pandai tau. Dia tak bunuh bakteri baik seperti enterococci sebab bakteria tu baik untuk usus. Pandai dia ye.
Bawang putih juga boleh bunuh jangkitan rotavirus yang boleh sebabkan kita jadi cirit birit.

AMARAN!
Untuk mendapat semua ini, bawang putih mesti dimakan segar. Ini kerana bahan alicin tadi akan hilang fungsinya selepas satu jam ditumbuk/dipecahkan.
Kalau telan macam tu je tanpa dipecahkan, pun tak dapat manfaat juga. Bermakna kena pecahkan dan makan. MAMPU?



Kalau tak mampu nak kunyah Bacang Putih...senang je...Shaklee ada supplement yg boleh bantu iaitu Garlic Complex.... nak tau apa khasiatnya...nantikan Entry saya akan datang...TUNGGU...





NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539

Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat


Monday, February 22, 2016

Kebaikkan Omega Untuk Otak Anak-Anak




Nak share sikit kebaikan Omega Guard (fish oil) kepada anak-anak..Apa fungsi grey matter dalam otak?? Biasanya orang nak kan grey matter ni lebih. Sebab apa agaknya?
Grey matter ini melibatkan keupayaan melihat, mendengar, ingatan, emosi, pertuturan, decision making dan juga self control. Boleh nampak kan betapa pentingnya kita merangsang grey matter ini.

Kalau dalam iklan susu tu mesti diorang iklan apabila sel2 otak berhubung kan? Larislah susu tu kalau ada dha lebih ni. Sebab tu la susu tepung yang ada tinggi dha mahal. Sebab tu bila ambil dha dikatakan budak cerdik!

Dalam omega ni ada dha yang cukup untuk otak. Omega ni boleh meningkatkan grey matter dalam otak.

Apa yang kita hendak adalah apabila sel2 otak berhubung kanak2 akan jadi cerdik. So, bila banyak grey matter, lebih banyak maklumat akan dihantar ke otak.

Maka dari beli susu tepung mahal baiklah kita bagi omega ni yg terang2 bagus. ramai yang kalau tahu fungsi omega untuk otak pasti takkan miss nak bagi kat anak.

Tak ramai orang tahu pasal grey matter ni. Tapi dalam youtube ada tunjuk yang bila amik omega, grey matter dalam otak dia akan bertambah..

Sekadar info:
👉Susu E: 25mg
👉Susu D: 9.2mg
👉Susu F: 5.3mg
👉Susu N: 9.9
👉Susu DL: 16mg

❤Omega 360mg




Omega Guard Shaklee merupakan Minyak Ikan Terbaik di Dunia kerana ia mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain2 lagi. Fungsi EPA adalah menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA penting utnuk perkembangan dan fungsi2 otak.
Secara umumnya, kebaikan Omega Guard terlalu banyak dan diperlukan oleh semua peringkat umur tidak kira kanak-kanak ataupun orang dewasa.







   



NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539

Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat




Thursday, February 18, 2016

Bahaya Strok Haba ! Tanda-tanda Strok Haba dan Rawatan Awal



Sekarang nie cuaca panas sangat kan? Rasa bahang ja bila kluar dari rumah. Berita kat tv ada bagitau Negara Malaysia sekarang mengalami pemanasan global @ fenomena ekuinoks 2kali setiap tahun iaitu Bulan Mac dan September. Rakyat Malaysia juga dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti diluar rumah untuk mengelakkan terkena serangan Strok Haba dan peka terhadap tanda-tanda awal "Heat Stroke" atau Strok Haba.

Strok haba terjadi bila suhu badan meningkat secara mendadak sehingga 40.6 darjah yg boleh menyebabkan komplikasi pada sistem saraf badan.. Ketika itu, matahari akan berada tepat di atas garis Khatulistiwa dengan suhu yang paling panas terutama Jam 12 tengah hari hingga 3petang. Sila elakkan dari berada di luar pada jam 12 tgh hari hingga 3ptg. Pastikan juga jgn tinggalkan anak dlm kereta yg tidak berhawa dingin bagi jangka masa yg lama..


Antara sintom Strok Haba

1. Kulit badan dan muka kering dan kemerah-merahan
2. Kelesuan dan kepenatan melampau
3. Suhu badan meningkat ketara 
4. Kekejangan Otot
5. Muntah dan loya
6. Sakit kepala
7. Denyutan nadi pantas
8. Kekeliruan hingga tidak sedarkan diri
9. Sawan
10. Komplikasi dehidrasi kritikal ( kegagalan buah pinggang, otak, hati dan jantung )


Apakah yang Boleh Dilakukan Sekiranya Mengalami Strok Haba? 


  • Jika mengesyaki seseorang mengalami strok haba, segera dapatkan  rawatan dan sementara menunggu perkara berikut boleh dilakukan. 
  • Segera pindahkan individu tersebut ke tempat yang lebih sejuk Tingkatkan pengaliran udara dengan cara membuka tingkap atau menggunakan kipas. 
  • Berikan air untuk diminum (jika individu sedarkan diri) tetapi jangan berikan ubat seperti aspirin atau paracetamol. 
  • Basahkan kulit individu tersebut dengan air yang tdak terlalu sejuk. Anda boleh menutup tubuh individu tersebut dengan tuala basah atau rendamkan mereka kedalam air sejuk yang tidak terlalu sejuk.


Minuman Isotonik yang boleh membantu untuk mengekalkan kandungan bendalir di dalam badan dan boleh mengelakkan badan kita terhidrat ialah Performance Drinks




Performance drinks:
Mengembalikan tenaga dan keseimbangan air dalam badan.
mencegah penyahhidratan-mengelakkan kehausan dan melembabkan kulit.
Membekalkan tenaga dan Daya ketahanan Fizikal.
performance ni lebi baik dr minum air kosong kerana tindakannya lebih pantas menyeimbangkan elektrolir badan.











NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat

Wednesday, February 17, 2016

Tanda-Tanda Demam Denggi ! Punca dan Cara Merawatnya




Demam Denggi jangan ingat ia demam biasa dan tidak berbahaya. Jika seseorang tu terkena Demam Denggi Berdarah dan tidak mendapat rawatan awal yang sempurna maka ia mempunyai risiko yang boleh menyebabkan kematian. Jika anda dan ahli keluarga ada menunjukan tanda-tanda dijangkiti demam Denggi, jadi cepat- cepat la bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin. 

Punca dan tanda Demam Denggi serta rawatan dan langkah percegahan.

Demam denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus denggi( germs flavirines ) yg disebabkan oleh nyamuk aedes betina. 

Tanda-Tanda awal Demam Denggi

  1. Demam kuat secara mengejut dan berpanjangan
  2. Naik ruam merah pada kulit
  3. Sakit pada Tulang, sendi , mata dan kepala
  4. Hilang selera makan
  5. Muntah-muntah
  6. Sakit perut yg berlarutan
  7. Pendarahan pada badan , hidung dan mulut




Denggi pada bayi dan kanak2 yang masih kecil selalunya bermula dengan simptom penyakit virus 

- demam
- hidung berair 
- batuk
- ruam kulit yg ringan


Kanak2 yg lebih besar selalunya mengalami simptom tipikal sama seperti yang dialami oleh orang dewasa

- demam panas
- sakit di bahagian belakang
- mata dan pd sendi2
- sakit kepala
- ruam kulit bertompok merah dan putih.

Ini mungkin diikuti dengan 
- kurang selera makan
-loya
-muntah
-gatal ditapak kaki
-rasa sgt lemah semasa menghidapi penyakit dan juga lemah selepas sembuh.

Jadi jika terdapat tanda-tanda terkena demam denggi segeralah ke hospital atau pusat-pusat perubatabn Swasta untuk mendapatkan rawatan awal dan segera. Selain itu terdapat juga rawatan Altenatif untuk bantu merawat Demam Denggi  sebagai contoh dengan pengambilan supplement shaklee. Untuk meningkatkan dan menguatkan sistem imun badan. Jom kita tengok macam mana supplement ini dapat bantu untuk sembuh dari demam DENGGI...


Cadangan Terbaik untuk bantu sembuh Demam Denggi

Performance drinks:

✅ mengembalikan tenaga dan keseimbangan air dalam badan.
pesakit denggi kena minum banyak air utk normalkan semula bacaan platlet.
performance ni lebi baik dr minum air kosong kerana tindakannya lebih pantas menyeimbangkan elektrolir badan.


Nutriferon:
✅ digunakan sebagai penggalak pengeluaran imun badan. dgn itu imun badan dpt melawab virus denggi itu dengan lebih baik.


Vitamin C SR:
✅ menguatkan antibodi pesakit, melawan jangkitan denggi dan menjaga badan dr serangan virus berganda.

kalau ada sedara mara yg dah kena Demam denggi...boleh la cuba set ini....






NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat


Monday, February 15, 2016

Carotomax bekalkan Carotenoid pada Tubuh


 Apa itu carotenoid ?? Jom kita ketahui apa kebaikkan Carotenoid kepada tubuh kita.

Carotenoid adalah pigmen yang membentuk warna sayur-sayuran. Ia memberi warna oren kepada carrot, tomato dan sebagainya. Macam mana kita nak bekalkan sumber Carotenoid pada tubuh.Mudah je....  Dengan pengambilan CAROTOMAX anda dengan mudah membekalkan Carotenoid pada tubuh. 

Fungsi dan kebaikan carotenoid: 
1. Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas
2. Sumber Vitamin A terbaik
3. Meningkatkan sistem imunisasi
4. Membetulkan fungsi organ tubuh

carotenoid ni biasa terdapat dalam lobak, kentang, bayam, tomato dan lain-lain sayuran. Cara yang terbaik untuk mengekalkan kandungan carotenoid ialah dengan mengambil sayuran ini TANPA DIMASAK
Mampu x kita makan carrot mentah, bayam mentah, kentang mentah?
Mesti tak sanggup kan?? Tp kalau di masak, sumber carotenoid akan musnah. Jadi apa yang perlu kita buat untuk mendapatkan sumber Carotenoid itu dengan lebih mudah.

CAROTOMAX adalah campuran unik bahan-bahan berikut

1) alpha-carotene

2) astaxanthin
3) beta-carotene
4) lutein
5) lycopene
6) zeaxanthin









Apa yg bestnya Carotomax ni??Manfaat utama Carotomax .

1) Lebih selamat daripada Vitamin A sebab Vitamin A kalau ambil lebih akan jadi toksik
 gabungan Vitamin A dan beta karotena adalah lebih selamat

2) Mempertingkatkan penglihatan sebab ia menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan dalam gelap.
Mampu menyelesaikan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata kering, kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eye bag dan gegelung hitam mata

3) Meredakan penyakit kulit. Carotomax pon bagus jugak untuk kulit. Pengambilan yang banyak akan melegakan masalah kulit seperti:
-psorisis
-senile palgue
-kulit kering
-kulit gugur
-jerawat

4) Ia memelihara lapisan luar korna,rongga oral,usus,perut,paru-paru,bronkus,pundi kencing,ovari semsa disintegrasi tisu,merawat ulser saluran usus

5) Antioksida terbaik utk melawan cancer
Selain Vivix dan Vitamin E, boleh suggest Carotomax jgk utk cegaj kanser dan merawat cancer
Kalau ada masaalah rabun mata, masaalah kulit yg teruk..biasanya memang kurang beta carotene


NOTA Tambahan: 

Carotomax tidak boleh diambil oleh ibu mengandung

Pengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf















NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat

Sunday, February 14, 2016

Cara Menggunakan Produk Skincare Nutriwhite


Produk Shaklee bukan saja supplement je tau....ada yang tak tau...produk shaklee ada juga skincare tau....Skincare Shaklee ada 2 pilihan iaitu Nutriwhite dan Enfuselle. Enfuselle pula ada 2 pilihan untuk kulit kering dan berminyak...Ada custemer yang dah beli tapi tak tau pulak
 cara menggunakan Produk skincare Nutriwhite dan Enfuselle nie... jadi harinie saya nak kongsikan cara penggunaannya...

Secara amnya, kalau kulit muka yang tiada banyak masalah , elok cuba set  Nutriwhite. Kalau kulit muka ada problem, misalnya kering sgt atau berminyak sgt, pakailah Enfuselle.
Boleh ke pakai kedua-dua jenis nie ? Of course boleh. 




CARA MENGGUNAKAN PRODUK NUTRIWHITE

Rangkaian NUTRIWHITE ada 7 produk:

1. Gentle Action MakeUp Remover -
Bukan setakat tanggalkan mekap je, yang tak pakai mekap pun boleh guna MakeUp Remover ini untuk bersihkan blackhead dan kotoran2 di muka.
2. Gentle Deep Foaming Cleanser --> Pencuci muka

3.
 Soothing Radiance Whitening Softener --> toner

4.
 Daily Defense Whitening Essense --> serum untuk melembab dan melembutkan kulit

5.
 Spot Whitening Treatment --> menghilangkan kesan (sunburn) , jeragat serta bintik penuaan

6.
 Ultimate Protection Whitening Lotion --> melindungi kulit kita dari pancaran matahari

7.
 Overnight Renewal Whitening Cream --> membekalkan nutrien kepada kulit semasa kita tidur. Hasilnya kulit makin licin dan cerah.

Waktu Siang Hari.
( Bergantung kepada set yang diambil)

1- Cuci muka dengan Deep Foaming Cleanser (guna macam pencuci muka biasa)
2- Sapu Soothing Radiance Softener
3- Kemuadian sapu Daily Defense Whtitening Essense
4- Kemuadian letakkan Spot Whitening Treatment pada sekitar pipi ( masalah Jeragat)
5- Sapu Ultimate Protection Whitening Lotion

Waktu MALAM:

1- Sental muka dgn Gentle Action makeUp Remover (tak payah pakai air, lepas dah siap baru bilas dgn air suam)
2- Cuci muka dengan Gentle Deep Foaming Cleanser
3- Sapu Soothing Radiance Softener
4-Kemuadian sapu Daily Defense Whtitening Essense
5- Kemuadian letakkan Spot Whitening Treatment pada sekitar pipi ( masalah Jeragat)
6- Sapu Overnight Renewal Whitening Cream
.





NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat






Cara Menggunakan Produk Nutriwhite


Produk Shaklee bukan saja supplement je tau....ada yang tak tau...produk shaklee ada juga skincare tau....Skincare Shaklee ada 2 pilihan iaitu Nutriwhite dan Enfuselle. Enfuselle pula ada 2 pilihan untuk kulit kering dan berminyak...Ada custemer yang dah beli tapi tak tau pulak cara menggunakan Produk skincare Nutriwhite dan Enfuselle nie... jadi harinie saya nak kongsikan cara penggunaannya...

Secara amnya, kalau kulit muka yang tiada banyak masalah , elok cuba set  Nutriwhite. Kalau kulit muka ada problem, misalnya kering sgt atau berminyak sgt, pakailah Enfuselle.
Boleh ke pakai kedua-dua jenis nie ? Of course boleh. 


CARA MENGGUNAKAN PRODUK NUTRIWHITE

Rangkaian NUTRIWHITE ada 7 produk:









1. Gentle Action MakeUp Remover -

Bukan setakat tanggalkan mekap je, yang tak pakai mekap pun boleh guna MakeUp Remover ini untuk bersihkan blackhead dan kotoran2 di muka.
2. Gentle Deep Foaming Cleanser --> Pencuci muka

3. Soothing Radiance Whitening Softener --> toner

4. Daily Defense Whitening Essense --> serum untuk melembab dan melembutkan kulit

5. Spot Whitening Treatment --> menghilangkan kesan (sunburn) , jeragat serta bintik penuaan

6. Ultimate Protection Whitening Lotion --> melindungi kulit kita dari pancaran matahari

7. Overnight Renewal Whitening Cream --> membekalkan nutrien kepada kulit semasa kita tidur. Hasilnya kulit makin licin dan cerah.

Waktu Siang Hari.

( Bergantung kepada set yang diambil)

1- Cuci muka dengan Deep Foaming Cleanser (guna macam pencuci muka biasa)
2- Sapu Soothing Radiance Softener
3- Kemuadian sapu Daily Defense Whtitening Essense
4- Kemuadian letakkan Spot Whitening Treatment pada sekitar pipi ( masalah Jeragat)
5- Sapu Ultimate Protection Whitening Lotion

Waktu MALAM:

1- Sental muka dgn Gentle Action makeUp Remover (tak payah pakai air, lepas dah siap baru bilas dgn air suam)
2- Cuci muka dengan Gentle Deep Foaming Cleanser
3- Sapu Soothing Radiance Softener
4-Kemuadian sapu Daily Defense Whtitening Essense
5- Kemuadian letakkan Spot Whitening Treatment pada sekitar pipi ( masalah Jeragat)
6- Sapu Overnight Renewal Whitening Cream
.





NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat