div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px

Thursday, February 18, 2016

Bahaya Strok Haba ! Tanda-tanda Strok Haba dan Rawatan AwalSekarang nie cuaca panas sangat kan? Rasa bahang ja bila kluar dari rumah. Berita kat tv ada bagitau Negara Malaysia sekarang mengalami pemanasan global @ fenomena ekuinoks 2kali setiap tahun iaitu Bulan Mac dan September. Rakyat Malaysia juga dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti diluar rumah untuk mengelakkan terkena serangan Strok Haba dan peka terhadap tanda-tanda awal "Heat Stroke" atau Strok Haba.

Strok haba terjadi bila suhu badan meningkat secara mendadak sehingga 40.6 darjah yg boleh menyebabkan komplikasi pada sistem saraf badan.. Ketika itu, matahari akan berada tepat di atas garis Khatulistiwa dengan suhu yang paling panas terutama Jam 12 tengah hari hingga 3petang. Sila elakkan dari berada di luar pada jam 12 tgh hari hingga 3ptg. Pastikan juga jgn tinggalkan anak dlm kereta yg tidak berhawa dingin bagi jangka masa yg lama..


Antara sintom Strok Haba

1. Kulit badan dan muka kering dan kemerah-merahan
2. Kelesuan dan kepenatan melampau
3. Suhu badan meningkat ketara 
4. Kekejangan Otot
5. Muntah dan loya
6. Sakit kepala
7. Denyutan nadi pantas
8. Kekeliruan hingga tidak sedarkan diri
9. Sawan
10. Komplikasi dehidrasi kritikal ( kegagalan buah pinggang, otak, hati dan jantung )


Apakah yang Boleh Dilakukan Sekiranya Mengalami Strok Haba? 


  • Jika mengesyaki seseorang mengalami strok haba, segera dapatkan  rawatan dan sementara menunggu perkara berikut boleh dilakukan. 
  • Segera pindahkan individu tersebut ke tempat yang lebih sejuk Tingkatkan pengaliran udara dengan cara membuka tingkap atau menggunakan kipas. 
  • Berikan air untuk diminum (jika individu sedarkan diri) tetapi jangan berikan ubat seperti aspirin atau paracetamol. 
  • Basahkan kulit individu tersebut dengan air yang tdak terlalu sejuk. Anda boleh menutup tubuh individu tersebut dengan tuala basah atau rendamkan mereka kedalam air sejuk yang tidak terlalu sejuk.


Minuman Isotonik yang boleh membantu untuk mengekalkan kandungan bendalir di dalam badan dan boleh mengelakkan badan kita terhidrat ialah Performance Drinks
Performance drinks:
Mengembalikan tenaga dan keseimbangan air dalam badan.
mencegah penyahhidratan-mengelakkan kehausan dan melembabkan kulit.
Membekalkan tenaga dan Daya ketahanan Fizikal.
performance ni lebi baik dr minum air kosong kerana tindakannya lebih pantas menyeimbangkan elektrolir badan.NOR SHUHADA MD SIN (ID 918262)

SEBARANG PERTANYAAN: 

COD VITAMIN : SG. PETANI,GURUN, PENDANG,ALOR SETAR, KEDAH

SMS@WHATSAPP: 012-5792539- bila-bila masa pun boleh je
Facebook : Shud Shuhada
Fan pages : Explorasi Sihat

No comments:

Post a Comment